ma: július 16.
Valter napja van
felhasználó név:*
jelszó:*
felhasználó létrehozása
elfelejtett jelszó
Ha látod, hogy annak a szamara, a ki téged gyűlöl, a teher alatt fekszik, vigyázz, rajta ne hagyd; oldd le azt ő vele együtt.

2Móz 23,5
Földhivatalok
Főoldal »


BLOG


közvetítő és értékbecslő

Balatonlelle, Petőfi u. 3763/2

+36 20-9283 266, +36 20 776 24 64
e-mail küldése

2011.02.11 08:32 | info | nyilvános | hozzászólások (5) Szólj hozzá » | Ismerősnek elküldöm

  Egyre több ügy kapcsán merül fel az értékbecslők felelőssége, hisz komolyabb ingatlanok eladásánál szükség van szakvéleményekre. Ezek az értékbecslések néha homlokegyenest ellentmondóak egymásnak, mivel számtalan módosító tényező figyelembevételével és számtalan adathalmaz felhasználásával történik a munka.

A ingatlan érték-meghatározása egyszerűsített megközelítésben ugyanaz, mint a részvények értékének meghatározása, mivel én elhiszem, hogy az adott cég a várakozásokat teljesíti, ezért adok érte 10 Ft-ot. Azonban jöhet egy negatív információ, ami miatt már csak 5 Ft-ot adok a részvényért, ilyenkor nemcsak annak az értéke csökken, amelyiket 5 Ft-ért adtak el hanem az összesé. Előny, hogy ez óráról órára követhető, az eladott tételek száma, ideje, értéke.

Az ingatlannál hasonlóan, percről percre változik az érték, az épület fizikai állapotán kívül fontos tényező a geopolitikai helyzete, (ha országokat nézünk akár az elmúlt évtizedekben tapasztalt sok államhatárváltozás, ahol pl. Berlinben egy kettéosztott utca árnyékosabb oldalán valami földrengésszerű árrobbanás történt) egy választási eredmény, egy megvalósuló (Mercedes, Kecskemét) , vagy éppen meghiúsuló beruházás a környezetben ( Balaton-ring), munkahelyek létesítése, vagy megszüntetése, természeti katasztrófa, (Devecser) és még számtalan egyéb dolog.

A különbség az, hogy nem, vagy nehezen követhetők ( pl. egy többszáz km-re élő értékelő mit is tud ezekről, azzal szemben, aki benne él, akitől épp az összehasonlító adatokat kuncsorogja, megalázó módon, mert nincs kataszter)  ezek a változások: az eladott ingatlanok értékének elemzése nem lehetséges, mivel ezek hétpecsétes titkok, -azt senki nem titkolja, hogy egy házat árul 10 millió Ft-ért, de azt, hogy eladta 7-ért, már lehetetlen hivatalosan megtudni.
Minden értékbecslő beperelhető lenne az adatok kezeléséért, mivel alap tézis, hogy csak megvalósult adásvételek adatait lehet felhasználni. Bár van elméletileg lehetőség illetékhivatali adatok lekérésére, de ez használhatatlan, lassú és drága.

Hozzá kell tenni, hogy rendkívül fontos dolog egy önkormányzati döntés a helyi adókról, és van egy rendkívül kényes kérdés: a helyi etnikai összetétel, magyarul: van-e cigányság a környezetben.
Ha van, akkor az érték hatalmasat csökken.
Ezt a kérdést az értékbecslés során kódolva ildomos érzékeltetni.

Itt akár meg is állhatnánk, mivel erre a jogvédő szervezetek várhatóan lecsapnak, bár attól az egytől az ingatlan árak nem változnak (minden mástól igen).

DE nem lehet megállni, mivel a következő kérdés az ingatlankataszter, melynek az a lényege, hogy az adott ingatlan minden lényeges jellemzőjét dokumentálva lehessen megtudni.

Ma a telek területén kívül csak egy ilyenféle bejegyzést lehet látni: társasház, lakás, irodaépület, stb. hogy a telken található épületek pontosan mekkorák, hogy van-e pince alatta, kút, hány szintes, túlépítés, egyebek, azt hosszas, kitartó munkával sem lehet egyértelműen előhalászni.

Ezért lehet fejetlenség és zűrzavar, kiszolgáltatottság és méltatlan helyzetbe kerülő értékbecslő, köszönhetően annak, hogy a rendszerváltás óta eltelt idő nem volt elég ezek rendezésére.

Egy éve nagy lelkesedéssel vártuk a létrejövő új kormány intézkedéseit. Folyamatosan tájékozódunk az ingatlan és ingatlanszakmai intézkedések állásáról. Sajnos, még sok a kérdőjel, és sok a változás is.
Bár kicsiny szelete a gazdasági életnek az ingatlanszakma, azonban hatásai ennél jóval nagyobbak.

 Erre figyelmet kell szentelni, a kimondatlan, kimondhatatlan valóság, és azok hatásai akkor is léteznek, ha nem beszélünk róla, az értékbecslő/közvetítő pedig szenved és bizonytalan.


HOZZÁSZÓLÁSOK
5 hozzászólás 1 oldalon
#5
Belvárosi panamák, Sukoró, Sadesa, cigánykérdés – kiszolgáltat | 2011.02.16 15:53
írta: Próba | válasz
próba
#4
Belvárosi panamák, Sukoró, Sadesa, cigánykérdés – kiszolgáltat | 2011.02.11 16:00
írta: Csordás Péter | válasz
Vegyük a sukorói történetet 1 milliárdnak. A befektetői gyakorlat szerint (ha jól tudom?)az ingatlan teljes beruházásnak 10%-a a telek. Tehát cca. 100 milliárdos befektetésről és számtalan munkahelyről van szó. Nem beszélve a PRESZTISRŐL, hogy ha ez itt működik akkor más hasonló is épülhet.
Az elmúlt húsz évben számtalan üres ipari épületben jártam és tapasztaltam, hogy a méltán híres iparunk (műszeripar, mezőgazdasági gépgyártás, könnyűipar, szűnt meg.
Mi marad?
A szolgáltatás!
Ki kéri számon a meg nem valósult beruházást?
#3
Belvárosi panamák, Sukoró, Sadesa, cigánykérdés – kiszolgáltat | 2011.02.11 14:08
írta: Szakértő | válasz
Elhanyagolt környezet, igénytelen környezet, erősen lelakott ház, sokcsaládos szomszédság, munkanélküliség által sújtott településrész, jellemzően műveletlen kertek, szlömösödés és még van pár kulcsszó, de maradjon nekünk is, meg a bankunknak is kis közös titkunk
#2
Belvárosi panamák, Sukoró, Sadesa, cigánykérdés – kiszolgáltat | 2011.02.11 12:57
írta: 8 ker lakos | válasz
Alulról nótaszó, felülről rap, oldalról veszekedés, másik oldalról lihegés ezek szerint én meg javítom az átlagot a 8 kerben?
#1
Belvárosi panamák, Sukoró, Sadesa, cigánykérdés – kiszolgáltat | 2011.02.11 12:51
írta: Értékbecslő | válasz
Soha nem olvastam még a szakmáról ennyire találó írást. Köszönöm.
Archivum

| ha hibát, félreérthető dolgot talál a portálon klikk ide |
jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

 • Kérdezd meg az ügyvédünket!
  írta: Anonimus
  07.17 20:59
 • Nyári szabadság az ingatlanpiacon + parlagfű allergia ellenes me
  írta: Szántó Zsuzsanna
  06.04 18:36
 • Nyári szabadság az ingatlanpiacon + parlagfű allergia ellenes me
  írta: Makkainé Hoksza Éva
  06.04 11:14
 • Az a nyerö, aki nagyobbat hazudik?
  írta: Oláh Emese
  06.02 09:32
 • Válasz: ingatlanpanasz
  írta: Békési Béla
  05.02 23:19

 • Szerinted mennyire fontos az energiatanúsítás?

  Nagyon fontos, hogy energiakímélő megoldásokat találjunk, ebben segítség a tanúsítás
  Jó, ha van, de nem annyira lényeges
  Ha van van, ha nincs nincs...
  nem tartom lényegesnek
  Ez felesleges sarc!